За нас

Каква е нашата история?

Общинско предприятие „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив“ е създадено през 2018 г. по проект за създаване на ново социално предприятие в Община Пловдив по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., като след приключването на проекта и след решение на Общински съвет – Пловдив, предприятието продължава да функционира като общинско предприятие. През 2020 г. предприятието е  вписано в Регистъра на социалните предприятия в Република България.

С какво се занимаваме?

Общинско предприятие „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив“ изработва ръчно уникални сувенири и изделия от текстил, стъкло и керамика.
В предприятието са обособени три ателиета:

Стъкло

Стъклодухане

Стъклодувното ателие е насочено към създаването на ръчно изработени и изящно декорирани стъклени коледни украшения – играчки за елха.

Керамика

Керамика

В ателие „Керамика“ се изработват както различни сувенири и бижута от керамика, така и ръчно се декорират  произведените стъклени играчки в ателието по стъклодухане.

Текстил

Текстил

В ателието по текстил се създават спални комплекти, покривки,
дрехи, престилки, чанти, знамена, мартеници, разнообразни изделия по проект на клиентите и много други.

В ателието по текстил се изработва спално бельо, постелъчен инвентар, калъфи за матраци и дрехи, декоративни аксесоари, покривки и престилки, торбички, чанти и шапки, знамена, мартеници и други по задания на клиента.

Стъклодувното ателие е насочено към създаване на ръчно изработени коледни играчки. В ателието работи и предава занаята си единствения останал майстор в България по стъклодухане, който обучава на този стар и изчезващ занаят хората с увреждания в предприятието.

Ателието по керамика изработва както различни сувенири и бижута от керамика, така и ръчно декорира  произведените стъклени играчки в ателието по стъклодухане.

Каква е нашата цел?

Целта на предприятието е да окаже въздействие върху живота на хората с увреждания, като подобри тяхната интеграция в обществото, начина и качеството им на живот. За служителите с увреждания в социалното предприятие са създадени условия за успешна реализация на трудовия и творческия им потенциал, като по този начин им се дава възможност да допринесат за развитието на икономиката на града и страната си.

Кои сме ние?

и още 19 работника, всеки от които е изключителен естет в сферата, в която работи.

Нашите постижения

Ние от ОП „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив“ се гордеем с (малко хвалебствени слова), благодарение на което сме одостоени със следните отличия:

Първо място в годишна национална награда за социална иновация в подкрепа на социалната икономика 2019 година в категория „Социални иновации, свързани със заетост“

Грамота за иновативен продукт 2019 на Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалното и солидарната икономика от осмия Европейски форум за социално предприемачество

Второ място годишна национална награда за социална иновация в подкрепа на социалната икономика 2020 година в категория „Социални иновации, свързани със социално включване“

Награда от Национален Алианс за Социална Отговорност
за Изграждане на успешен модел на социално предприятие
за 2021 година

Първо място в Конкурса за добри практики за 2021 година на Институт по публична администрация / Institute of Public Administration
за практиките, внедрени в социалното предприятие
за хора с увреждания.

Второ място в годишна национална награда за социални иновации в подкрепа на социалната икономика 2022 година в категория
Социални иновации, свързани със социални продукти и услуги
 

Scroll To Top
Close
Close
Close

Моята количка

Количката е празна!

Продължи с пазаруването